De sidste billeder, Professionel fotograf ved begravelse

To misforståelser om begravelsesfotografering

I Begravelsesfoto by Maria Rey Jacobsen

Når vi fortæller at vi er begravelsesfotografer, bliver vi ofte mødt af skepsis til at starte med. Men i de fleste tilfælde ændres folks mening positivt, når vi fortæller hvordan vi arbejder.
Læs hvordan vi arbejder her: "Hvorfor hyre en begravelsesfotograf?" (åbner i nyt vindue).
Der er specielt to misforståelser, som vi ofte møder, og som jeg gerne vil rette:

1. Begravelsesfotografering er ikke bryllupsfotografering

Det er tydeligt at se på folk, når vi fortæller om vores arbejde, at de tænker på en bryllupsfotograf. Helt automatisk får de skiftet ordet begravelse ud med bryllup, og så bliver man forståeligt nok skeptisk. En bryllupsfotograf interagerer med gæster og brudeparret, og kan gå meget tæt på for at fange glæden. Det er forventet til et bryllup, men ingen har lyst til at få udstillet sin sorg tæt på.

En begravelsesfotograf arbejder i baggrunden og tager billeder af helheden, stemningen og blomsterne. Der er ingen interageren med gæster ved ceremonien. Det kræver diskretion, medfølelse og situationsfornemmelse at tage billeder ved en begravelse.

Image
Image
Image

2. En Begravelsesfotograf dukker ikke uanmeldt op

Vi er også oplevet at folk tror, at vi dukker op uanmeldt og begynder at tage billeder af ceremonien, a la paparazzi. Første gang jeg hørte det, var jeg helt paf. Hvorfor skulle en begravelsesfotograf arbejde mindre etisk end andre professionelle fotografer?

Vi kommer kun ud hvis vi bliver booket, og vi aftaler med kunden, hvilke dele der skal tages billeder af.

***

Begravelsesfoto er en ny ting i Danmark, og samtidig er død og begravelse stadig tabubelagt, så for nogen mennesker kan det virke forkert, uetisk eller upassende. Men når vi får lov til at fortælle om hvordan vi arbejder med det, og de minder der kommer ud af det, er der mange der synes det er en rigtig smuk idé.